Τούρτα αμυγδάλου

Average: 4.3 (8 votes)
Υλικά :
Για το παντεσπάνι :
4 κρόκους
4 ασπράδια
175 γρ. ζάχαρη
175 γρ. αμύγδαλα σε σκόνη
15 γρ. αλεύρι
Για την κρέμα :
400 ml γάλα
100 ml κρέμα γάλακτος
1 αυγό
3 κρόκους
40 γρ. κορν φλάουρ
70 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. άρωμα αμυγδάλου ή λικέρ αμυγδάλου
Για την σαντιγί :
1 μόρφατ
3/4 από την συσκευασία του μόρφατ ζάχαρη άχνη
Για τα αμύγδαλα :
100 γρ. αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση :
Για το παντεσπάνι :

Χτυπάτε τα ασπράδια με την μισή ζάχαρη με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να πάρετε μια σφιχτή μαρέγκα.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε την υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους και στη συνέχεια ρίχνετε την αμυγδαλόσκονη και το αλεύρι.

Προσθέτετε σταδιακά την μαρέγκα στο παραπάνω μείγμα και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις.

Τοποθετείτε σε ένα καλά βουτυρωμένο τσέρκι 24 εκ. και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 30 λεπτά.

Για την κρέμα :

Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με την κρέμα γάλακτος.

Σε ένα μπολ χτυπάτε με το σύρμα την ζάχαρη, το κόρν φλάουρ και τα αυγά.

Ρίχνετε λίγο λίγο το μείγμα των αυγών στο ζεστό γάλα και ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει.

Μόλις δέσει η κρέμα την αδειάζετε σε ένα γυάλινο μπολ και την καλύπτετε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.Τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

Στη συνέχεια προσθέτετε το άρωμα αμυγδάλου και την χτυπάτε στο μίξερ να αφρατέψει.

Για την σαντιγί :

Χτυπάτε στο μίξερ το μόρφατ και την ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.Αφήνετε στο ψυγείο 1 ώρα να σφίξει.

Για τα αμύγδαλα :

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε τα αμύγδαλα και τα ψήνετε χωρίς κάποια λιπαρή ουσία σε μέτρια φωτιά μέχρι να καβουρδιστούν.Ανακατεύετε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην καούν.Αφήνετε να κρυώσουν και μετά τα χρησιμοποιείτε.

Στήσιμο τούρτας :

Κόβετε το παντεσπάνι παράλληλα σε 2 δίσκους και τοποθετείτε τον έναν σε ένα δίσκο.

Στρώνετε τα 2/3 της κρέμας.

Τοποθετείτε το άλλο παντεσπάνι και στρώνετε την υπόλοιπη κρέμα.Καλύπτετε την τούρτα με την σαντιγί και πασπαλίζετε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ.

Tips: 

Εαν δεν βρείτε αμυγδαλόσκονη έτοιμη κάνετε το εξής.Ψήνετε για λίγα λεπτά τα αμύγδαλα στον φούρνο ώστε να φύγει η υγρασία τους.Στη συνέχεια τα χτυπάτε στο multi με 1 κ.σ. ζάχαρη μέχρι να γίνουν πούδρα.

Bon Appétit