Τούρτα Black Forest

Average: 5 (5 votes)
24 Απρ 2013
Υλικά:
Για το παντεσπάνι :
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
170 γρ. μαργαρίνη
3 αυγά
300 γρ. ζάχαρη
60 γρ. κακάο
1 κούπα ξινόγαλα
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
1 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
2 βανίλιες
Για τα βύσσινα:
1 κονσέρβα βύσσινα με το ζουμί τους (400 γρ.)
50 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. κορν φλάουρ
Για το σιρόπι :
1 φλυτζάνι νερό
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
2 - 3 κ.σ. λικέρ βύσσινο ή κεράσι
Για την σαντιγί :
1 μόρφατ
3-4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι :

Χτυπάτε στο μίξερ την μαργαρίνη με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.Στη συνέχεια προσθέτετε τα αυγά ένα ένα.

Ανακατεύετε μαζί το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τις βανίλιες.

Προσθέτετε εναλλάξ το αλεύρι και το ξινόγαλα και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε καλά ένα τσέρκι.Προσθέτετε το μείγμα.

Ψήνετε για περίπου 50' σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C.Αφήνετε να κρυώσει τελείως.

Για τα βύσσινα :

Στραγγίζετε τα βύσσινα και ρίχνετε το ζουμί τους σε μια κατσαρόλα.Προσθέτετε την κανέλα.

Κρατάτε λίγο από το κρύο ζουμί και διαλύετε το κορν φλάουρ.

Μόλις ζεσταθεί το ζουμί ρίχνετε και το υπόλοιπο με το κορν φλάουρ και ανακατεύετε με ένα σύρμα μέχρι να πήξει.Μόλις αρχίσει να πήζει προσθέτετε τα βύσσινα.Αφήνετε να κρυώσει τελείως.

Για το σιρόπι :

Βράζετε μαζί το νερό και την ζάχαρη για 6 λεπτά.Στη συνέχεια προσθέτετε το λικέρ και αφήνετε να κρυώσει τελείως.

Για την σαντιγί :

Χτυπάτε το μόρφατ με την ζάχαρη με το μίξερ για 6'-7' μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαντιγί.Τέλος προσθέτετε αν θέλετε το κονιάκ για άρωμα.Αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένη για 1 ώρα να σφίξει.

Στήσιμο Black Forest : "Σκάβετε" το παντεσπάνι να δημιουργηθεί μια φωλιά.Κρατάτε τα τρίμματα.

Σιροπιάζετε καλά το παντεσπάνι.

Ρίχνετε τα βύσσινα με την σάλτσα τους.(Κρατάτε μερικά για διακόσμηση.)

Προσθέτετε την σαντιγί.

Ρίχνετε λίγα από τα τρίμματα του κείκ να σκεπάσετε την σαντιγί.Σιροπιάζετε ελαφρά και προσθέτετε τριμμένη σοκολάτα και λίγα από τα βύσσινα.

Bon appetit