Ριζότο με Άγρια Μανιτάρια Γρεβενών

Average: 5 (1 vote)
18 Οκτ 2012
Υλικά (2 μερίδες):
25-30 γρ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια
1 ποτηράκι λευκό κρασί (150 ml)
1 φλυτζάνι ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
1 κρεμμύδι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
4-5 φλυτζάνια νερό
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
1/2 φλυτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση :

Βάζετε τα μανιτάρια στο κρασί και τα αφήνετε για περίπου 1 ώρα να φουσκώσουν.Έπειτα στραγγίζετε τα μανιτάρια και κρατάτε το κρασί.

Βράζετε το νερό με τον κύβο και το κρατάτε ζεστό.Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι.Στη συνέχεια ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε μέχρι να γίνει διάφανο.

Προσθέτετε τα μανιτάρια.

Ρίχνετε το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αλατοπιπερώνετε.

Χαμηλώνετε την φωτιά και ρίχνετε 2 μεγάλες κουτάλες από τον ζωμό και ανακατεύετε.

Μόλις απορροφηθεί ρίχνετε άλλες 2 κουτάλες από τον ζωμό και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να βράσει το ρύζι.

Όταν μείνει με ελάχιστα υγρά σβήνετε το μάτι (γιατί θα συνεχίσει να μαγειρεύεται το φαγητό) και προσθέτετε το βούτυρο και την παρμεζάνα.Σερβίρετε άμεσα με φύλλα παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tips: 

Λίγα ακόμη μυστικά για το τέλειο ριζότο:  

  • Η διαδικασία με την προσθήκη ζωμού για ένα τέλειο σπυρωτό ριζότο ιδανικά πρέπει να διαρκέσει 16-18 λεπτά.
  • Είναι απαραίτητο να σβήσετε το μάτι πριν απορροφηθούν πλήρως τα υγρά γιατί αλλιώς θα στεγνώσει το ριζότο.
  • Καλύτερα να έχετε λίγο παραπάνω ζωμό γιατί αν έχετε την φωτιά πιο δυνατή θα εξατμίζετε πιο γρήγορα και μπορεί να μην σας φθάσει.
  • Η παρμεζάνα και το βούτυρο στο τέλος είναι απαραίτητα γιατί δίνουν γυαλάδα και κάνουν το ριζότο μαστιχωτό αντίστοιχα.

 

Bon Appétit