Χταπόδι με πατάτες και ραδίκια

Average: 5 (2 votes)
Υλικά :
Για τις πατάτες :
4-5 πατάτες
ελαιόλαδο
Για τα ραδίκια :
1 κιλό ραδίκια
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλυτζανιού χυμό λεμονιού
αλάτι
Για το χταπόδι :
1 χταπόδι
1 φλυτζάνι ξύδι
2 φύλλα δάφνης
κόκκους πιπέρι
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλυτζανιού χυμό λεμονιού
ρίγανη
Εκτέλεση :
Για τις πατάτες :

1. Kόβετε τις πατάτες σε χοντρές ροδέλες και βράζετε σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για 10'-15'.Σβήνετε την φωτιά και τις αφήνετε για ακόμη 5'. 2. Στραγγίζετε και τις βάζετε ζεστές στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα. 3. Έπειτα τηγανίζετε κατευθείαν από την κατάψυξη σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. 4. Τις βάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αλατίζετε πριν σερβίρετε.Αν θέλετε τρίβετε λίγη ρίγανη ή πάπρικα.

Για τα ραδίκια :

1. Καθαρίζετε τα ραδίκια και τα πλένετε 3-4 φορές να φύγει το χώμα. 2. Τα ζεματίζετε σε νερό που βράζει για 10'-15'.Έπειτα τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε ώστε να σταματήσει ο βρασμός. 3. Χτυπάτε το ελαιόλαδο με το λεμόνι μέχρι να πήξει.Προσθέτετε λίγο αλάτι και περιχύνετε τα ραδίκια. 

Για το χταπόδι :

1. Καθαρίζετε το χταπόδι από τυχόν εντόσθια και αφαιρείτε τα μάτια και το δόντι. 2. Σε μία κατσαρόλα βάζετε το χταπόδι χωρίς νερό μόνο με ένα φλυτζάνι του τσαγιού ξύδι, 2 φύλλα δάφνης και λίγους κόκκους πιπέρι.Όταν αρχίσει να βγάζει υγρά και να βράζει (περίπου 10' σε δυνατή φωτιά) χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για 1 με 1,5 ώρα. 3. Στραγγίζετε το χταπόδι και χωρίζετε τα πλοκάμια ένα ένα σε μερίδες. 4. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψάκι και τα περιχύνετε με ελαιόλαδο, χυμό λεμόνι και ρίγανη.Ψήνετε στο grill για 5'-6' από την μία μεριά και από την άλλη μεριά μέχρι να 'αρπάξει' ελαφρώς.

Bon Appétit