Xοιρινές μπριζόλες με μπαλσάμικο και μέλι με γλυκοπατάτες

Average: 3 (6 votes)
19 Νοε 2013
Υλικά (2 μερίδες):
Για τις μπριζόλες :
2 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
60 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. μπαλσάμικο
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.γ. δενδρολίβανο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. μέλι
300 ml ζωμό κοτόπουλο
Για τις γλυκοπατάτες :
700 γρ. γλυκοπατάτες
ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι
Εκτέλεση :
Για τις μπριζόλες :

Σε ένα μπολ αναμειγνύετε 30 γρ. ελαιόλαδο, 30 γρ. μπαλσάμικο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το ξύσμα από το λεμόνι.Βάζετε τις μπριζόλες σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν τουλάχιστον 8 ώρες.Βγάζετε τις μπριζόλες από την μαρινάδα, τις αλατίζετε και τις ψήνετε στη σχάτα-τηγάνι σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά ανάλογα και με το μεγεθός τους.

Παράλληλα σε ένα τηγανάκι ετοιμάζετε την σάλτσα.Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτετε τα υλικά της μαρινάδας.Μαγειρεύετε για 3-4 λεπτά και σβήνετε με το υπόλοιπο μπαλσάμικο.Μόλις εξατμιστεί το ξύδι προσθέτετε τον ζωμό και μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μειωθεί αρκετά σε όγκο.

Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη προσθέτετε το βούτυρο και το μέλι.Ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν και αποσύρετε από την φωτιά.

Τέλος περνάτε την σάλτσα από μία σίτα για να έχει ωραία υφή και περιχύνετε τις μπριζόλες.

Για τις γλυκοπατάτες :

Ξεφλουδίζετε τις γλυκοπατάτες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό για περίπου 15 λεπτά.Στη συνέχεια τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.

Τις κόβετε σε κυβάκια και τις τηγανίζετε σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.Στη συνέχεια τοποθετείτε σε αποροφητικό χαρτί και αλατίζετε.

Bon Appétit