Αφράτα ψωμάκια με σόδα

Average: 4.4 (7 votes)
28 Μαΐ 2012
Υλικά (12 ψωμάκια):
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο)
300 ml ξινόγαλο
1 αυγό
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
2 κ.σ. σπορέλαιο
λίγο αλάτι
Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη σόδα, και το αλάτι.Προσθέτετε το μέλι, το σπορέλαιο και το αυγό.

Τέλος προσθέτετε σιγά σιγά το ξινόγαλο και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ωραία ζύμη όχι πολύ σφιχτή.

Χωρίζετε την ζύμη σε 12 μπαλάκια και πλάθετε 12 μικρά ψωμάκια. Βάζετε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετείτε τα ψωμάκια.Τα σκίζετε λίγο με ένα μαχαιράκι και τα αλείφετε με λίγο σπορέλαιο.Ρίχνετε και λίγο αλεύρι από πάνω.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 30 λεπτά.

Tips:

Το μυστικό είναι η σόδα, η οποία δεν θέλει χρόνο όπως η μαγιά για να ενεργοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει. Άρα κερδίζουμε χρόνο.

Bon appetit